Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Клиентски сметки – депозити, задължения и плащане от сметка

Системата позволява всеки клиент да има сметка, чрез която може да се депозират пари, натрупват задължения и разплащат покупки. Освен това средства от сметката на един клиент могат да бъдат трансферирани към друг.

За да отворите сметката на клиента в профила му или в календар кликвате на Сметка

Профил на клиента:

Календар резервация:

Депозирането на средства в сметката става като се отвори сметката и се използва бутона Депозит горе в дясно.

Отваря се нов екран в който попълвате желаната сума

Тук има две полета. В първото се попълва сума, която да постъпи в оборота за деня. Ако оставите това поле празно и попълните само второто, както на показания пример горе, сумата от второто поле ще се добави като наличност в портфейла на клиента, но не и като оборот за деня. Това е приложимо, когато човекът дойде с предварително закупен и подарен му ваучер и вие искате да вкарате стойността на ваучера в сметката му.

Системата има два бутона, чрез които покупките могат да се записват към клиентската сметка или да се разплащат от наличността в нея. Двата бутона(метода за плащане) са „СМЕТКА“ и „ЗАДЪЛЖЕНИЕ“. От имената им се подразбира тяхната функция:

  • Когато операторът избере „ЗАДЪЛЖЕНИЕ“ покупката винаги се начислява като задължение в сметката на клиента.
  • Когато операторът избере „СМЕТКА“ покупката се разплаща от текущата наличност в клиентската сметка. Ако в сметката няма достатъчна наличност за погасяване на задължението, продажбата не се приключва и на потребителя се появява червен надпис гласящ „Клиентът няма достатъчна наличност в порфейла.“. В този случай администраторът може да използва бутона „ЗАДЪЛЖЕНИЕ“ или клиента да заплати по друг начин.

При потребителите с роля Инструктор/Изпълнител/Специалист бутонът е само един и се казва „Задължение“. Те могат единствено да начисляват задължения на клиентите.

Начисляване на задължение

Когато сте в Каса със зареден клиент, след като добавите желаните Продукти/Услуги в кошницата, може да ги запишете като задължение на сметката му като използвате бутона задължение.

От Календар резервация също може да запишете задължение на сметката на клиента.

За да разплатите сметката на клиент, който няма наличност в портфейла от самата резервация кликвате на портфейла(сумата след името му)

В портфейла избирате кои задължения искате да бъдат платени

След което натискате бутона ДОБАВИ В КОЛИЧКА.

Системата ще ви прехвърли в КАСА, където от дясно ще бъдат заредени избраните задължения.

Тук може директно да разплатите задълженията или да добавите и други артикули, след което да приключите продажбата.

След натискане на някой от бутоните за разплащане, тези задължения се изчистват от портфейла на клиента.

В таб Пълна история на клиентската сметка може да разгледаме всички задължения минали през портфейла, как и кога са били разплатени.

 

Полезна ли ви е тази статия?

0 Коментари

Все още няма коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *