Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Отчет приход – разход

Справка приход-разход ви показва приходите и разходи за периода на справката, но не непременно дали сумите по тях са постъпили / излезли от фирмата. Водещото тук не са точните дати на самото плащане, а по-скоро датата към която се отнася плащането.

Когато говорим за прихода в системата той се случва на момента и съответно датата на плащането и датата, за която се отнася, е една и съща. При въвеждането на разходи обаче може да не е така.

В системата са създадени предварително главните категории към които може да се добавят категории според вашите изисквания. Пример – добавяте категория „Твърди заплати“ като под-категория на „Плащания към персонал“. Как се конфигурират категориите и кои са основните направления за разходи и приходи може да разгледате тук в ръководството за Категории.

В справка Приход – разход влизат следните основни категории –

Постъпления от продажби

Плащания към персонал

Плащания за данъци и осигуровки

Директни разходи

Други разходи

 

Важно: в категория „Директни разходи“ системата автоматично ще запише и начислява:

 • Себестойност на стоки. Разходът се получава на момента на продажбата на стоката
 • Себестойност услуги. Разходът се получава на момента на извършване на услугата, ако сте записали кои консумативи се изразходват или когато изписвате стока от склад с причина „Разход консуматив“
 • Труд:
  • Комисионни от продажби – на момента на извършване на услугата се начислява комисионна за изпълнителя
  • Комисионни от услуги – на момента на продаване на стоката, ако сте посочил комисионер(агент), който да получи сума, защото е реферирал клиент да направи покупката.

Отчет Приход – разход ви дава обобщената информация от няколко други справки и възможност да видите цялата картина на едно място.

 • Сумата себестойност услуги идва от отчет „Консумативи“. Там влизат всички консумативи и продукти използвани при извършване на услуги. Ако искате да видите в детайли за какви услуги, какво количество и каква сума са изразходените консумативи може да го направите от отчет „Консумативи“.

 • Сумата на себестойност продукти идва от отчет „Оборот“. Там влизат всички продадени продукти с тяхната себестойност. Ако искате да видите в детайли продажбата на тези продукти може да го направите от отчет „Оборот“.

 • Сумата на комисионни продажби идва от отчет „Комисионни“. Там влизат всички продадени продукти, услуги и абонаменти, при които е посочено комисионер(агент), които да получи сума от продажбата. Ако искате да видите в детайли комисионните може да го направите от отчет „Комисионни“.

 • Сумата на комисионни изпълнители идва от отчет „Събития“. Там влизат всички комисионни от извършени услуги, които са отредени за изпълнителите на услугата. Ако искате да видите в детайли комисионните може да го направите от отчет „Комисионни“.

 

 

 

Полезна ли ви е тази статия?

0 Коментари

Все още няма коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *