Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Модификатори – отстъпки и надбавки

Модификаторите са предефинирани стойности за промяна на цената при продажба на даден артикул. Те могат да бъдат два типа според стойността си – положителни или надбавки и отрицателни или отстъпки. Според вида си могат да бъдат процентни или по абсолютна стойност.

Създаване на модификатори

От Меню->Склад->Модификатори отваряте списъка с модификатори

Списъкът съдържа: име, стойност, вид и бутони за редакция/изтриване.

За да създадете нов модификатор използвайте бутон горе в дясно. Формата за създаване има 3 полета:

В Име на модификатора поставете текста който ще се визуализира при използването му.

В стойност поставяте положително(надбавка) или отрицателно(отстъпка) цяло число.

В полето от дясно на Стойност избирате вид – % или лв. за абсолютна стойност.

Използване на модификатори

Модификаторите се използват за промяна на регулярната цена на артикулите при продажба. Те могат да се използват за всеки артикул от поръчката индивидуално или за общата й стойност.

Кликнете върху цената на желания артикул или върху общата стойност на поръчката, за да изберете кой модификатор да използвате

Ще ви се отвори прозорец с всички налични модификатори. Кликвате на реда с този който желаете да използвате и натискате бутона .

В случа сме избрали Доплащане в брой 10лв. За модификаторите от тип Надбавка може да изберете начин на плащане. По подразбиране той е „В брой“. Това означава че ако имате продажба с избрано доплащане 10лв. В брой и приключите продажба с тип на плащането Банка в продажбата ще имате два артикула – реалния, който продавате с метод на плащане Банка и още един с името на избрания модификатор с метод на плащане В брой. Ако системата управлява касов апарат, на него ще бъде регистрирана продажба за това доплащане В брой.

Ако методите на плащане за артикула и надбавката не се различават в продажбата се записва само един артикул с избраната надбавка и обща стойност на продажбата.

При избор на модификатор от вид процент, стойността на артикула се променя чрез изваждане или прибавяне на този процент.

Модификатор „Нова цена“

Във формата за избор на модификатор в последното поле може да запишете специална стойност на артикула, като единственото ограничение е тя да бъде положително число (Не може да направите продажба на отрицателна стойност).

Например цената на дадена услуга е различна според продължителността й. Ако стандартната цена е 100лв за продължителност от 60 минути, но в конкретният случай тя е продължила 75 минути и искате да я таксувате на 125лв, просто въвеждате тази цифра в полето Нова цена.

В полето от ляво може да въведете причина за промяна на цената. Ако го оставите празно, системата ще запише автоматично „Модификатор без причина“.

Друго приложение на модификатор Нова цена е когато артикулът няма точна цена. В конфигурацията му за цена оставате 0 и при всяка продажба поставяте конкретна стойност в тази опция.

Модификаторите могат да се прилагат върху всеки артикул индивидуално или за цялата сума на поръчката.

След избор на модификатор и натискане на бутона  ще видите промяната на цената и иконка , която показва че имало такава.

Ако сте сгрешили модификатора или искате да го премахнете, може да кликнете отново на цената и да изберете друг или първия ред „Оригинална цена“.

Визуализация на модификатори в детайли на поръчката и на фискален бон

Когато регулярната стойност на артикула не е 0лв всички модификатори се записват според типа им, отстъпка или надбавка, както в детайли на поръчката, така и на касовия бон.

Когато регулярната стойност на артикула е 0лв(няма конкретна цена) може да използвате само модификатор надбавка(повишаване на цената) или Нова цена. В този случай в детайли на поръчката и на касовия бон не се записва атрибута Надбавка, вместо това въведената стойност се счита като регулярна цена на артикула.

 

Полезна ли ви е тази статия?

0 Коментари

Все още няма коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *