Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Роли и права на достъп

Системата разполага с 6 различни роли, чрез които всеки служител може да получи различни нива на достъп и да изпълнява точно определени функции в системата.

Ролите могат да бъдат комбинирани в зависимост от това какви функции трябва да изпълнява служителят. Всяка от ролите дава точно определени права за достъп, като същевременно те могат да бъдат повишени със специфични условия.

Имената на ролите могат да бъдат променяни според позициите във вашата сфера на дейности. Това може да направите от Меню->Потребители->Служители. Отваряте списъка със служители, където горе в дясно има бутон РОЛИ

Всяка от ролите може да бъде деактивирана, в случай че вашата дейност не я използва и не ви е необходима. Това се прави с отметката в колонка Активна. Колонката Ключ е предефинирана и не може да бъде променяна. Колонка Име на ролята е името с което може да промените и ще виждате в интерфейса при Администриране на служителите.

 

Всяка от ролите има кратко описание. Тук ще допълним тези описания и също така ще ви запознаем с правата и функциите които всяка роля позволява.

operator – Рецепция

Ролята се използва от служителите, които обслужват клиенти на рецепция, създават нови клиенти в системата, извършват продажби, създават нови резервации и отчитат съществуващи в календара. Тази роля по подразбиране има достъп само до следните секции – търсене и създаване на клиент, клиентски профил, Каса за отчитане на продажби, Календар само за отчитане на продажби и Табло. Има право и да входира разходи. Може да се даде права да гледа определени отчети за определено време. Повече за настройките на тази роля, вижте тук.

 

coach / Персонален изпълнител

Тази роля се използва за услуги, които има един единствен изпълнител, той се избира при продажбата и не може да бъде променен в последствие. Предоставянето на тези услуги не е обвързано с график и един изпълнител може да предоставя различни услуги на различни клиенти по едно и също време. Освен услуги ролята може да бъде обвързана и с абонаменти  – при продажба на абонамента се избира кой изпълнител ще предостави услугите в него. Към ролята могат да се изчисляват автоматично комисионни за продажбата на услуги и абонаменти. Повече за настройките на тази роля, вижте тук.

 

instructor / Специалист

Тази роля е тясно обвързана с предоставянето на услуги чрез резервации в календара. Потребител с тази роля може да има работно време, което се отчита в календара и да бъде изпълнител в резервации в зависимост дали е оторизиран да извършва заявените услуги. Ролята има и собствена справка за всички извършени услуги, регистрирани резервации, посетители, генериран приход и изчислена комисионна. Повече за настройките на тази роля, вижте тук.

admin / Управител обект

Тази роля дава прав на потребителя да администрира и всички модули необходими за управлението на даден обект.

accounting / Счетоводител

Тази роля е специално предназначена за счетоводни цели. Има достъп само и единствено до справки/отчети. Не може да се комбинира с останалите роли, защото ексклузивно забранява достъпа до всички модули освен Справки->Отчети. Повече за настройките на тази роля, вижте тук.

manager / Управител

Управител е ролята с най-високо ниво на достъп. Сама по себе си тя дава права и достъп до всички модули на системата. Потребителя с тази роля администрира системата и служителите които я използват. В комбинация с останалите роли, този потребител също може да извършва продажби и да участва като персонален изпълнител или специалист в календара.

 

 

Полезна ли ви е тази статия?

0 Коментари

Все още няма коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *