Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Шаблони

Това са предварително създадени образци на съобщения, които може да използвате при активация на Автоматични известия или изпращане на индивидуални съобщения до вашите клиенти.

Шаблоните могат да бъдат четири различни типа, според използваният канал за комуникация:

  • Пуш – кратко текстово съобщение на мобилно устройство при наличие на мобилно приложение
  • СМС – кратко текстово съобщение на мобилен телефон
  • Viber – текстово съобщение на мобилен телефон с активен Viber акаунт. Освен текст може да съдържа още емотикони, картинка с бутон и линк
  • Имейл – текстово съобщение до електронна поща

След като създадете съобщение от даден тип, то може да бъде използвано само за предназначения канал. Това е така, поради спецификата и ограниченията на всеки от комуникационните канали.

Списъкът с шаблони е достъпен само за служители с ниво на достъп “manager”. До него се стига от Меню->Известия->Шаблони

В списъка с шаблони горе в дясно има бутон  с който може да създадете нов шаблон.

От долу в табличен вид има списък с всички налични шаблони. За всеки шаблон са видими тип, име на шаблона и съдържанието му, а от дясно има два функционални бутона за редакция и изтриване.

В конкретния пример типа е Имейл, а името Анулиране от оператор.

Създаване на шаблон

Във формата за създаване има две задължителни полета – Име и Тип. В зависимост от типа може да имате и допълнителни полета, които ще разгледаме по-надолу. След това има много и различни „променливи“, които могат да бъдат използвани като заместители на данни при автоматизираните известия. Следва полето, в което въвеждате текста. В долния десен ъгъл има брояч на символи. Той служи като ориентир когато създавате Viber или СМС темплейт, защото при тези съобщения има ограничен брой символи.

Според типа на шаблона допълнителните полета могат да бъдат:

  • Имейл заглавие и имейл на изпращача

  • СМС няма допълнителни полета
  • Пуш има само заглавие на съобщението

  • Viber полетата са обяснени по примерното съобщение

Текст бутон е „Заяви демо“ на показания пример. При клик ви отвежда на посочения линк в „Линк бутон“. Линк снимка е уеб адрес на снимката, която искате да се вижда в съобщението, в примера е логото на Fitsys. Чрез клик върху някоя от Емотиконките, тя се добавя към съдържанието на съобщението. Няма ограничениe за броя използвани емотиконки.

Използване на „Променливи“ – това са заместители, в които се съдържат точно определени данни според името на променливата и процесът, който е генерирал изпращането на конкретно съобщение. Те могат да се използват само в шаблони за Автоматични известия. Ето един  пример за онагледяване – правите си шаблон за автоматично известие „Резервиране място в събитие“. Тук може да използвате следните променливи – Име на получателя, Име на събитие, Начална дата на събитие, Начален час на събитие. Текстът на шаблона ще изгледа по следният начин:

„Здравейте {{CUSTOMER_FIRST_NAME}},

Вие се записахте на {{EVENT_TITLE}} на {{EVENT_DATE}}  от  {{EVENT_START_HOUR}}  часа.

Очакваме ви!“

Когато Иван Иванов си направи резервация в събитието Йога за начинаещи на 15.07.2020г от 18:30 той ще получи следното съобщение:

„Здравейте Иван,

Вие се записахте на Йога за начинаещи на 15.07.2020 от 18:30 часа.

Очакваме ви!“

Имената на тези променливи казват каква информация съдържат те. В случай, че не сте сигурни коя точно променлива да използвате във вашия шаблон, може да се консултирате с нас през онлайн чата в системата.

Възможности и ограничения според типа на съобщението

Всеки тип съобщение има своите предимства и недостатъци.

Тук са описани на кратко най-важните правила, които трябва да следвате при създаване на шаблони или съобщения .

Имейл –  няма ограничение в броя символи, може да добавяте картинки, линкове и други. Най-важното тук е че картинките трябва да бъдат публично достъпни в интернет, a хостингът на картинката да използва https протокол и да има валиден сертификат. Това се налага, защото много доставчици на имейл услуги, както и различни имейл клиенти и устройства не показват изображенията ако те не са достъпни през криптирана/надеждна връзка по https протокол.

Винаги може да направите тест на даден имейл шаблон, като го изпратите първо до себе си, за да сте сигурни че няма допуснати грешки в информацията или проблем с изображенията и форматирането на текста, преди да го изпратите на много хора. Имейл съобщенията са безплатни.

СМС – има ограничение от 70 символа на кирилица или 160 символа на латиница. Ако съобщението е по-голямо от тези ограничения, то отново ще бъде изпратено, но ще бъде таксувано като няколко на брой. Например имате съобщение, което е 211 символа и само един от тях е на кирилица, няма значение дали е буква/цифра, шпация или специален символ. Мобилният оператор ще таксува съобщението като 4 броя, 3 от по 70 символа и 1 от 1 символ. Получателя ще види на устройството си само едно съобщение. Това разделяне е виртуално и е с цел таксуване. Ние ще запишем в справка Изпратени съобщения такса за 4бр. СМС съобщенията са най-сигурният канал за комуникация. В 70(на кирилица) или 160(на латиница) символа може да вместите кратки текстове за подсещане на вашите клиенти че имат записан час, за да не пропускат резервациите си. СМС съобщенията са платени, за информация за стойността на едно съобщение, моля свържете се с нас.

Пуш –  няма ограничение на текста. Тези съобщения се показват като известия на заключен екран, където максимумът е два реда – един за заглавие и един за съдържание. В зависимост от устройството броят символи варира, но оптималният е 40-50.

В лентата с известия се показва по-голяма част от съдържанието на съобщението, както може да видите на примера.

Тези съобщения са налични само при използването на мобилно приложение. Вашите клиенти трябва да са инсталирали приложението на устройството си и да са се логнали в него. Съобщения са безплатни.

Viber – максимум 1000 символа, като това включва и емотиконките. Няма ограничение за езика(кирилица/латиница). Може да имате бутон с директен линк и картинка. Всички съобщения се изпращат от името на “Info LINK” и няма възможност за персонализиране на подателя и иконката му.

При първоначалното получаване на съобщение от този подател получателя трябва да разреши приемането му. Всяко следващо съобщение се доставя автоматично. Ако получателят е забранил съобщения от този подател той няма да ги получава на устройството си, но въпреки това доставчикът на услугата ги таксува като доставени. За информация за цената на Viber съобщенията, моля свържете се с нас.

Справка за изпратените СМС и Viber съобщения както и начислената такса за тях може да видите в Меню->Справки->Изпратени съобщения

Полезна ли ви е тази статия?

0 Коментари

Все още няма коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *